A kereskedelmi forgalom minden lépcsőjén a termékeknek meg kell felelniük az érvényes előírásoknak. A minőségi előírások egyaránt vonatkoznak az EU-ban megtermelt, az importált és az exportált termékekre.


Minimum követelmények: Az alap elvárás, hogy az áru legyen friss, fejlett, érett, egészséges és mindezek mellett legyen tiszta, kártevőmentes és betegségek nyomait ne mutassa.

Méretelőírások: termékektől eltérően változóak a követelmények a méreteket illetően; lehet átmérőre megadni (a legtöbb gyümölcs esetében, pl. alma, körte), tömegre (zöldségfélék közül, pl. saláta), vagy hosszra (uborka, paprika esetében), illetve ezek kombinációja is lehetséges.

Minőségi előírások: a válogatás majd az ezt követő osztályzás után a minőségi osztálytól és a terméktől függően maximum 10% eltérés lehet, de az eltérésben lévő terméknek is emberi fogyasztásra alkalmasnak kell lennie.

Csomagolás, jelölés: a legfontosabb, hogy a csomagolóanyag és a csomagolás megfelelően védje a terméket, továbbá, tisztának és újnak kell lenniük és nem okozhatnak a termékben sem külső, sem belső elváltozást.


A Zöld Kert-TÉSZ Szövetkezet az említett elvárásoknak megfelelően illetve a vevő igényeihez igazodva csomagolja és dobozolja termékeit.