A Zöld Kert-TÉSZ Szövetkezet 2003. február elején alakult (végleges TÉSZ minősítést 2005-ben kapta meg) azzal a céllal, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a Hajdú-Bihar megyei gazdálkodók helyzetét, versenyképességét javítsa és emellett az elismerési feltételeknek is megfeleljen. Alakulásuk óta az uniós szabályoknak megfelelően működik.

A szövetkezet alakulásának célja a szövetkezés által nyújtott előnyök kihasználása mellett az, hogy szövetkezeti forma keretében biztosítsa a termelés kereslethez történő igazítását, elsősorban a mennyiség és minőség vonatkozásában, valamint a kínálat koncentrációját, és segítse a szövetkezeti tagok által megtermelt termékek piacon történő elhelyezését, csökkentve a termelési költségeket, stabilizálva a termelői árakat és mindezek mellett a szövetkezet szakmai tanácsadással, göngyölegekkel is segíti tagjait.

A Szövetkezet 3 telephelyen folytat termelői és értékesítői tevékenységeket – Csenger, Kölcse, Nyíradony – amik közül Csenger szolgál a Szövetkezet székhelyéül.

A térségben lakók megélhetését döntően a mezőgazdaság biztosítja, ezen belül is a zöldség és gyümölcs ágazat, melynek meghatározó növényei: a zöldségnél az uborka és a paprika, a gyümölcsnél pedig az alma. Ezek a termékek adják a szövetkezet forgalmának jelentős részét. 

A telephelyek az alábbi termékekkel foglalkoznak:

Csenger: Alma termelés, felvásárlás és értékesítés 

Kölcse: Alma, uborkatermelés, felvásárlás és értékesítés

Nyíradony: Paprikatermelés, felvásárlás, értékesítés

 

A szövetkezet fő célja, hogy a körzetekben található termelőket összefogja és koordinálja. Mindezek érdekében több tevékenységi kört látnak el, melyek a következők:

         A tagok részére biztosítja a megfelelő áruátvétel, válogatás, csomagolás, tárolás, hűtés, értékesítés lehetőségét.

         Alapos piaci felmérést végez, ami után termelési megállapodást köt a szövetkezet termelő tagjaival és javaslatot tesz számukra a faj, fajta, előállított mennyiség és minőség kiválasztásában.

         A termeléshez szükséges anyagokat (vetőmag, palánta, növényvédőszerek, tápanyagok) a termelők rendelkezésére bocsátja. A szövetkezeti tag feladata a termelési megállapodásban szerződött mennyiség és minőség tartása.

         A szövetkezet nyilvántartja a tagok termelését így könnyen kiszámítható, és megtervezhető az áruk beszerzése.

         A felmerülő termelési problémák esetén szaktanácsadás igénybevételére is lehetőség van.

         Az áru átvétele után megfelelő csomagolás révén jelölve lesznek a termékek, így biztosítva az áru védelmét.